SASTOJCI
Za 10 mafina:
85 gr brašna
40 gr kakao praha
150 gr šećera
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soda bikarbone
prstohvat soli
100 ml buttermilk-a* (ili tečnog jogurta)
1/2 kašičice arome vanile ili semenke iz pola šipke vanile
50 ml ulja
100 ml tek skuvane kafe
1 jaje
PRIPREMA
1.
Ukoliko vam buttermilk nije dostupan napravite ga ovako: U 120ml mleka dodajte pola kašike (7-8 ml) sirćeta/ octa ili sveže ceđenog limunovog soka. Ostavite da reaguje dok pripremate ostale sastojke.
2.
Sve suve sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo, soda bikarbonu i so) sjediniti pa prosejati u posebnu posudu. Zatim dodati šećer i promešati.
3.
U drugu posudu dodati sve mokre sastojke, osim kafe - jaje, ulje, buttermilk ili jogurt (odmerite samo 100ml) i aromu vanile. Kratko izmiksati, tek da se sve poveže.
4.
Žice miksera spustiti u suve sastojke i mutiti na najmanjoj brzini, ulivajući mešavinu mokrih sastojaka. Na kraju uliti vrelu kafu i još jednom, kratko izmiksati.
*Kafa se uopšte ne oseti. Ukoliko se dvoumite da li da je dodate ili ne, možete jednostavno uliti čistu, ključalu vodu - probala sam i ovako, i sasvim je ok, iako mi je ukus ovog kakao biskvita intenzivniji kada se doda kafa.
5.
U kalup za mafine poslagati papirne korpice. Smesu rasporediti u korpice (nešto više od polovine) i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C, 20ak minuta ili dok čačkalica iz sredine mafina ne izađe čista/ suva.
6.
Mafine ohladiti na sobnoj temperaturi, posuti prah šećerom i uživati!
A evo i u kojim tortama sam ga koristila/ pravila:
Čokoladna torta
Torta od čokolade i narandže
Posluživanje
Mafine možete ukrasiti šlagom, čoko glazurom, ganache-om ili nekim vama omiljenim kremom. Ovako ili onako, užitak je zagarantovan!
PRIJATNO!!!
http://www.coolinarika.com/
loading...