Italija nam je podarila fenomenalne specijalitete koje volimo kao da su naše rodne grude plod smiley!
Pice, paste, pancerote, kalcone... Ne zna se šta je bolje! Kao što pice i paste postoje i nizu različitih varijacija ukusa, tako i kalcone možete puniti različitim nadevima.
U današenjm postu otkrivamo vam recept za fenomenalne kalcone sa spanaćem i sirom!
Potrebni sastojci:
Za testo:
250 g brašna,
1 kesica suvog kvasca,
Prstohvat soli,
1 kašika maslinovog ulja,
Oko pola šolje mlake vode - prilagodite količinu testu, potrebno je da dobijete meko testo.
Za punjenje:
300 g spanaća,
150 g rikota ili nekog drugog sira po ukusu,
70 g parmezana,
Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića,
Prstohvat soli.
Priprema:
Korak 1 - testo: Pomešajte sastojike za testo i umesite meko testo, pa ga smestite u blago nauljenu posudu na sat i po dva dok ne naraste 3 puta.
Korak 2 - punjenje: Spanać skuvajte oko 2-3 minuta u ključaloj slanoj vodi, pa ga ocedite. Pomenašjte sastojke za nadev dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Korak 3: Odvojite lopticu testa pa ga razvucite u pravilan kružni oblik. Na polovinu nanesite nadev, pa preklopite i spojite ivice prstima. Isto ponavljajte sa ostatkom testa i nadeva.
Korak 4: Kalcone smestite na pleh sa pek papirom, svkau sasecite na vrhu da ne bi pucala. Premažite maslinovim uljem ili ako više volite paradajz sosom, a preko narendajte sira.
Korak 5: Upalite rernu da se greje na 230oC, a za to vreme ostavite kalcone da odstoje. Kada se rerna zagreje, ubacite kalcone i ostavite da se peku oko 20min - dok ne porumene i ne dobiju slatnu boju.
I to je to! Kalconu poslužite blago rpohlađenu i uživajte!
foto: kingarthurflour.com
http://mogujatosama.rs/
GLAVNA JELA
loading...