loading...

ponedjeljak, 27. ožujka 2017.


Metvica kao lijek

Metvica ima dugu ljekovitu povijest, najviše u oblažavanju grčeva, probavnih poremećaja, vrućine u želucu, iritabilnih crijeva, nadutosti... što je u izravnoj vezi s njenim svojstvom hlađenja. Zato ju je poželjno piti kod povišenih temperatura, groznica, upalnih procesa. Ono što hladi umiruje ono što vrije, pa tako metvicu dovodimo u vezu sa smirivanjem i opuštanjem

Mentha piperita, krasna biljka nježna plavkastog cvijeta najviše privlači specifičnim, ugodno svježim mirisom koji teško zaboravljamo. Kada njen list samo kratko uronimo u čašu obične vode, za koju minutu ona je pretvorena u napitak koji nam godi i koji nas hladi. Eto ti čarolije. Ni kuhanja. Ni šećera. Ni miješanja. Ništa joj nije potrebno da bi nam ugodila. Tako je to kod metvice ili ajurvedskiphudine, biljke koja hladi i umiruje. 


Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, je vrlo poznat u sprječavanju bolesti desni i lošeg zadaha.
Primjenjuje se diljem svijeta unazad već tisućama godina,
a osim što je djelotvoran u održavanju oralnog zdravlja, čaj od mente ima vrlo široku primjenu kada je riječ o zdravstvenim tegobama.
Čaj od mente sadrži visoku količinu mentola u sebi, koji je poznat po svojem svježem mirisu i po tome da aktivira receptore u organizmu, osjetljive na hladnoću zbog čega se javlja osjećaj hlađenja. Mentol je čest sastojak u raznim šamponima protiv peruti i poznat kao najdjelotvorniji u tom području.
Čaj od mente je prirodni iscjelitelj koji može pomoći s tegobama kao što su mučnina, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor. Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja koje pomaže kod ublažavanja bolova u probavnom traktu, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva što je vrlo djelotvorno kod probavljanja hrane.
Čaj od mente oslobađa od mučnine, groznice i kašlja



Mnogi travari tvrde kako je čaj od metvice vrlo djelotvoran kod mučnine, osobito kod osoba koje ju osjećaju tijekom putovanja. Čaj od mente, osim što pomaže kod sprječavanja mučnine, smanjuje i želučanu bol.
Analgetska svojstva čaja od mente smiruju i opuštaju crijeva što vrlo dobro djeluje na simptome iritabilnog crijeva, proljeva, i želučanih grčeva.
Jača imunološki sustav

Mnogi ljudi konzumiraju čaj od mente kada pate od prehlade ili gripe, jer je on pun kalcija, vitamina B i kalija, koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu. Neki tvrde kako ispijanje čaja od mente može pomoći i kod astme.
Smanjuje loš zadah

Poznato je da čaj od mente može pozitivno utjecati na loš zadah, te ga trajno ukloniti.
Oslobađa od stresa

Okus i miris mente pomažu u oslobađanju od stresa. Utvrđeno je i kako konzumiranje čaja od mente liječi i sprječava nesanicu, te mnogi tvrde kako je to upravo zbog povezanosti mente s imunološkim sustavom.
Ostale pogodnosti čaja od mente

Mnogi tvrde kako čaj od mente pomaže u suzbijanju apetita, što je korisno za one koji pokušavaju izgubiti na težini. Drugi su sigurni kako menta može olakšati simptome kolika, te da smanjuje nelagodu kod glavobolje ili migrene.




Mjere opreza 



Oni koji imaju bolest gastroezofagealnog refluksa mogu osjetiti pojačanje simptoma konzumiranjem čaja od mente. Čaj od mente će opustiti mišiće želuca, što može dovesti do obrnutog toka želučane kiseline te pogoršati postojeće simptome. 

Konzumiranje čaja od mente se ne preporučuje ni trudnicama, jer može uzrokovati opuštanje maternice što može povećati rizik od pobačaja. Ipak, ta tvrdnja nije posve točna, to jest događa se samo nekim trudnicama, ali one koje već imaju povijest pobačaja trebale bi se suzdržati od konzumiranja mente.

Također, čaj od mente se ne preporučuje ženama koje doje jer može biti opasan za dojenčad.

Interakcija s drugim lijekovima



Čaj od mente je pokazao interakcije s nekim lijekovima. Svakako, ako koristite lijekove, a želite čaj od mente piti redovito, prethodno se posavjetujte sa liječnikom. Ako imate alergiju na mentol, trebali biste izbjegavati čaj od mente.

Kao što smo već ranije spomenuli, neki tvrde kako čaj od mente olakšava simptome kod astme, no druga polovica tvrdi kako on samo pogoršava simptome. Posavjetujte se s liječnikom ako bolujete od astme, a želite konzumirati čaj od mente.

Posljedice kod predoziranja



Pretjerana količina čaja od mente može uzrokovati nuspojave kao što su grčevi, proljev, pospanost, bol u mišićima, spori otkucaji srca i drhtanje. Predoziranje mentol bombonima vrlo je rijetko, a kod konzumiranja čaja od mente morate biti umjereni. Pazite na količinu lišća od mente koju stavljate u vodu za čaj.

U idealnom slučaju, jedan gram ili žličica lišća mente trebala bi ići na 150 ml vode, a dnevni unos čaja od mente bi trebao biti oko dvije šalice kako bi izbjegli potencijalne nuspojave

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive