Orahovača se u našem narodu odavno koristi kao lek za mnoge bolesti, a mi vam donosimo nekoliko recepata kako da je napravite
Orahe možemo koristiti u različitim preparatima i proizvodima poput rakije i likera, kako bismo pomogli svom telu u borbi s nekim oboljenjima. Proizvodi sa orasima brzo deluju i veoma su efikasni za probleme sa štitnom žlezdom, grlom, respiratornim traktom, bronhitisom, imunitetom…
Orasi i med
Dvadeset mladih zelenih oraha dobro operite i osušite suvom krpom. Iseckajte svaki plod na 4 dela i stavite u posudu, najbolje staklenu teglu. Orahe prelijte sa pola koligrama meda, najbolje bagremovog i zatvorite dobro teglu. Ovo treba da odstoji mesec dana na suncu.
Dok seckate mlade orahe, stavite na ruke zaštitne rukavice kako biste izbegli fleke po koži koje se teško skidaju.
Možete probati i ovaj recept
Jedan litar lozove rakije stavite u teglu gde ste prethodno stavili 40 mladih iseckanih zelenih oraha. Prelijte sa kilogramom domaćeg meda. Promešajte plastičnom kašikom i dobro zatvorite (najbolje plastičnim poklopcem). Neka stoji na suncu 40 dana.
I jedan i drugi preparat, nakon perioda stajanja, procedite i pijte svakodnevno po jednu rakijsku čašicu.
Orahovača je dobra za štitnu žlezdu
Rakija od oraha se od davnina u narodnoj medicini koristi kao prirodni lek za bolesti štitne žlezde. Koriste se zeleni orasi jer su oni najbogatiji jodom.
Oko 40 komada vrlo mladih oraha zasecite nožem, stavite u veću staklenu posudu i prelijte sa 2 litra domaće komovice. Zatim dodajte šećer u količini koju želite, ali ne previše. Posudu dobro zatvorite i neka odstoji na suncu 6 nedelja.
Procedite i sipajte u flaše vaš domaći liker od oraha. Na prazan stomak pijte ujutru po jednu rakijsku čašicu.
Liker od zelenih oraha je prirodni preparat za lečenje bolesti želuca, sluzokože usta i grla, a posebno je dobar za štitnu žlezdu, jer je bogat jodom.
Kada brati zelene orahe
Zelene orahe berite početkom juna jer su tada najlekovitiji. Neka budu zdravi plodovi bele boje kada ih presečete.
U liker, osim oraha, komovice i šećera, možete dodati malo karanfilića, štapić vanile, cimet ili osušenu koru limuna ili pomorandže.
Veoma zanimljiv napitak ćete dobiti i ako se u proceđenu tečnost doda i 700 ml crvenog vina ukuvanog s pola kiograma šećera.
Liker od zelenih oraha, pre posluženja, blago promućkajte da se podigne lekoviti talog. Služite kao aperitiv ohlađeno i to u čašicama s dodatkom malo leda i kriškom limuna