Sastojci 6 osoba
žuti biskvit;
4 jaja
20 dag šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
20 dag Pšeničnog oštrog brašna Podravka
tamni biskvit;
4 jaja
20 dag šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
20 dag Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1/2 Praška za pecivo Docela
2 v.ž kakaa u prahu Dolcela
premaz:
8-10 v.ž džema od smokvi(marelice,breskve,višnje…)
preljev;
15 dag šećera
1 Vanilin šećera Dolcela
1,5 dcl vode
1,5 dcl ruma
sok od 2 naranče
čokoladna glazura;
15 dag čokolade za kuhanje
3 v.ž ulja
Priprema
1.
Ispecite 2 biskvita -jedan žuti i jedan smeđi u velkom limu od električne pećnice.Žumanjke izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlijeko,brašno i na kraju snijeg od bjelanjaka.U smeđi dodajte i prašak za pecivo i kakao..Pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.Žuti biskvit prerežite na pola kako bi dobili 2 jednake biskvitne kore.Tamni biskvit izmrvite.
2.
Dok se biskviti peku skuhajte preljev od šećera,vode,ruma i soka od naranče.Svaku žutu biskvitnu koru dobro namažite džemom po želji.Izmrvljeni tamni biskvit prelijte ohlađenim prokuhanim preljevom.Rukama dobro promiješajte.Stavite i dobro stisnite na prvu koru premazanu džemom.Poravnajte pa prekrijte s drugom žutom korom -tako da vam strana s džemom bude okrenuta prema dole.Dobro pritisnite.
3.
Za čokoladnu glazuru otopite na pari čokoladu za kuhanje s par žlica ulja.Time prelijte kolač i dobro ohladite.Kod rezanja nož umačite u vrću vodu kako vam čokoladna glazura nebi pucala.
4.
Po želji kolač umjesto čokoladne glazure možete ukrasiti i šlag pjenom.
Posluživanje
Recept je iz časopisa “Delicije”…..U orginalnom receptu ide u preljev 2 dcl ruma i 1 dcl vode …ja sam ublažila i stavila više vode(bitno je da je ukupno 3 dcl tekućine).Iako je puno ruma u preljevu…ne osjeti se toliko u ohlađenom kolaču (koliko bi netko pomislio…baš je taman).
loading...