SASTOJCI
za tijesto
1,5 dl mlijeka
1 kom jogurt (180 ml)
20 g kvasca
1 kašika šećera
maalo soli
1 kom jaje
3 kašike ulja
oko 650 g brašna
za premazati tijesto
200 g maslaca ili margarina
za filovati
po želji slatki ili slani nadjev
za premazati kiflice
1 kom žumance
PRIPREMA
1.
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
2.
Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto. Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
3.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela. Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
4.
Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova. Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
5.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.
http://www.coolinarika.com/
HLJEB / PECIVA
loading...