loading...

subota, 7. travnja 2018.


SASTOJCI
za tijesto
1,5 dl mlijeka
1 kom jogurt (180 ml)
20 g kvasca
1 kašika šećera
maalo soli
1 kom jaje

3 kašike ulja
oko 650 g brašna
za premazati tijesto
200 g maslaca ili margarina

 
za filovati
po želji slatki ili slani nadjev
za premazati kiflice
1 kom žumance

PRIPREMA
1.
Kvasac i 1 kašikicu šećera preliti sa malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe.
2.
Umutiti jaje, šećer, so, dodati ulje i sve sjediniti.Dodati nadošli kvasac, mlako mlijeko, mlak jogurt i izmiješati.Brašno dodavati postepeno (količina brašna nije precizna, zato ga dodavati po potrebi) i umijesiti fino, glatko tijesto. Ostaviti na toplom da naraste. Poželjno je premijesiti ga i ostaviti još jednom da naraste.
3.

 
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti na 2 jednaka dijela. Svaki dio podijeliti na 6 loptica.Loptice istanjiti, 5 premazati umućenim maslacemi stavljati jednu na drugu, a šestu nepremazanu staviti preko.
Tako uraditi i sa drugih 6 loptica i stavljati posebno da se dobiju dva kruga.
4.
Svaki krug istanjiti na veličinu oko 40 cm prečnika. Isjeći na 16 jednakih dijelova. Na početku svakog trougla staviti fil i saviti kiflicu.
5.
Kiflice stavljati u podmazan pleh, premazati žumancetom i ostaviti da narastu.Peći na 180 C.

http://www.coolinarika.com/
HLJEB / PECIVA
loading...

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive