loading...

subota, 25. ožujka 2017.


Malo se zna da je pored divnog ružičastocrvenog ploda i list maline veoma koristan. Listovi ove biljke sadrže tanine i flavonoide, supstance veoma dragocene za naše zdravlje. Čaj od lista maline uživa veliko poverenje naroda kada su u pitanju problemi u trudnoći, od mučnine do sklonosti ka spontanom pobačaju.



Vekovima topao čaj od lista maline preporučuje se trudnicama. Trudnoća je specifično stanje i u tom periodu treba biti veoma oprezan kada su lekovite biljke u pitanju. Postoje biljke koje deluju na matericu pojačavajući kontrakcije, kao recimo cikorija. Takve biljke mogu izazvati prevremeni porođaj. Neke 
biljke mogu uticati na plod (sastojci koje sadrže deluju mutageno). U tu grupu spadaju žalfija i iđirot. U trudnoći se ne preporučuje upotreba sledećih biljka: ruzmarin, žafija, pelin, iđirot, peršun, kleka, majčina dušica, rusa, bosiljak, morač i anis.

Čaj od lista maline deluje umirujuće na organe za varenje, smanjuje mučninu i povraćanje. Sa konzumiranjem ovog čaja počinje se od trećeg meseca trudnoće. Piju se dve do tri šolje na dan. On će pomoći budućim mamama da lakše iznesu trudnoću i smanjiće mogućnost javljanja spontanog pobačaja. 
 Sa uzimanjem ovog čaja može se nastaviti i nakon porođaja, da bi se mišićno tkivo materice regenerisalo i da se povrati prirodni tonus ovog mišićnog organa. 


Čaj za trudnice:
1 supenu kašiku lista maline prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite 20 minuta. Procedite i pijte dok je toplo. Dnevno se preporučuju dve do tri šolje ovog toplog čaja.Ako imate problem sa povraćanjem i mučninom dodajte i 1 kafenu kašičicu matičnjaka.

Čaj za porodilje (pije se nakon porođaja za regenerisanje i jačanje materice):

list maline (Rubus idaeus)       100g
hajdučka trava (Achilea millefolium) 100g
virak (Alchemila vulgaris)                 100g

Sve biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana



Svi tekstovi i članci su samo neobavezne informacije. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive