loading...

subota, 25. ožujka 2017.


Glogov čaj za srce je dobro poznata narodna receptura ,koja se primenjuje od pamtiveka,ali to nije jedini lekoviti recept koje nam pruža ova biljka. 
Fenomenalne glogove bobice se koriste i za pravljenje kapi ,tj pravi se tinktura od gloga ,koja se osim za bolesti srca može upotrebiti i kao lek za smirenje kod nervne napetosti,za olakšavanje tegoba kod menopauze , ima antiupalna dejstva i pomažu u eliminisanju štetnih masnoća i oslobađaju nas nagomilanih kilograma



CRVENI GLOG BILJKA

Ova žbunasta biljka s atraktivnim crvenim bobicama blagotvorno deluje na srce, a ima i mnoga druga lekovita svojstva. U proseku naraste oko  2 m u visinu,ali su u šumama razvije do čak 8 metara u visinu. 
Gloginje ili glogove bobice su okruglasti, crveni plodovi žbunastog drveta gloga. Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekše i ukusnije. Gloginje sadrže vitamin C, 



provitamin A, vinsku i limunsku kiselinu, šećere i mnogo pektina, zbog čega su pogodne za spravljenje džemova, marmelada i ukusnih domaćih pekmeza. 
Listovi kod ovog žbuna imaju nazubljen izgled ,dok su cvetovi blago rozkasti ili skroz bele boje ,imaju dosta opor,snažan i pre svega jak neprijatan miris. 
Najpoznatiji recept od cvetova i listova upravo je glogov čaj za srce. Crveni glog biljka je koja cveta u 5 i 6 mesecu (maj i jun),stoga je u narodu prozvana i majskom ružom.
Glog biljka može da posluži i kao prirodna živa ograda,jer ima jako lep izgled. Ekstrakt koji se dobija od listova biljke pomaže bolju cirkulaciju ,te ojačava naš srčani mišić. Upravo zbog ovog svog lekovitog dejstva,preporučuje se i nešto mlađim osobama čija je svakodnevica stresna,kao odlična preventiva uz već ranije pomenuti glogov čaj.



ČAJ OD GLOGA PRIPREMA

Najpoznatiji recept glogov čaj za srce priprema se veoma jednostavno:

uzima se od 1 do 1,5 grama lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda, koji se preliju sa 150 ml proključale vode. Skida se sa vatre i pušta da kratko odstoji. Pije se tri puta na dan.



Ovako napravljen čaj od gloga je izvanredno prirodno sredstvo za gotovo sva srčana oboljenja.glogov čaj za srceKada još tome i dodamo da se crveni glog smatra jednom od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce, jer jača i reguliše rad ovog organa. Pored toga od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za regulisanje krvnog pritiska jer smanjuje visoke i podiže niske vrednosti. On samostalno ne leči hipertenziju,već učestvuje u njegovoj normalizaciji. Dobar je i u lečenju oštećenog i upaljenog srčanog mišica, a blagotvorno deluje i u slučaju zakrčenja krvnih sudova i kod angine pektoris. Preporučljivo je da sve osobe starije od 50 godina s vremena na vreme popiju jednu dozu lekovite tinkture od gloga,da piju glogov čaj i to naročito one osobe  koje su preležale infarkt ili imaju neku srčanu bolest. Poznato je da se ova biljka može konzumirati u nekim od ovih oblika i nakon operacije srčanog mišića,podrazumeva se samo uz kontrolu i preporuku od kardiologa .



Čaj od gloga u trudnoći

Koliko je poznato prema dosadašnjim istraživanjima, čaj od gloga je strogo zabranjen u trudnoći, jer može izazvati brojne neželjene reakcije. Uobičajene nuspojave, koje se ne javljaju samo u trudnoći, pored mučnine, mogu biti i blagi osip na koži, kao i znojenje, pospanost, te vrlo često i vrtoglavica. A kako nuspojave koje su zabeležene do sada mogu izazvati i različite probleme sa disanjem, te lupanje srca, sasvim je jasno zbog čega je čaj od gloga zabranjen u trudnoći i zbog čega se uvek preporučuje korišćenje ovog čaja pod nadzorom stručnog lica, ili kvalifikovanog doktora ili fitoterapeuta.


Kontraindikacije

Iako je čaj od gloga vrlo koristan u lečenju različitih oboljenja, valjalo bi da obratite pažnju na nuspojave, to jest neželjena dejstva koja se mogu pojaviti usled konzumiranja ovog čaja.
No, nuspojave prilikom korišćenja ovog čaja se mogu sprečiti prvenstveno tako što ćete ga piti, recimo 5 do 7 dana, a potom obavezno napraviti pauzu u trajanju od 2 do 3 dana.
Imajte na umu da nekontrolisano korišćenje čaja od gloga može da izazove ne samo mučninu, koja je uobičajena ukoliko se pretera, već i trovanje. Baš iz tog razloga se naglašava da tokom sprovođenja terapije čajem od gloga osoba mora da bude pod kontrolom stručnog lica, bilo lekara kvalifikovanog za ovakav način lečenja

Iako čaj od gloga ima veliku lekovitu moć, ne zaboravite i na nuspojave koje se javljaju usled njegovog korišćenja.

izvor:http://www.dijetaizdravlje.com/

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive