loading...

subota, 25. ožujka 2017.


Opis biljke: bršljan je do 20 m duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korenjem po stabljici kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. 
Pri svojoj osnovi stabljika je položena, a zatim puzava. Listovi su kožasti. Gornji listovi po obodu su cjeloviti, dok su donji srcolika oblika i razdijeljeni u 3 do 5 režnjeva. 
Cvjetovi su sitni, izvana mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit.




 Bršljan je otrovna drvenasta penjačica sa advektivnim korenjem, koje mu služi za pričvršćenje uz podlogu (stabla, zidovi, dr.) a koje se razvija površinski, i dvije vrste kožnatih, naizmjeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvjetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvjetovima. 
Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama. Penjući se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjačka tla, voli vlažan vazduh.





Ljekoviti dio biljke: za lijek se upotrebljavaju listovi i plodovi.
Ljekovito djelovanje: bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce. Koristi se za liječenje bolesti slezene, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena 
i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i bijelog pranja kod žena.
 Koristi se, zatim, u liječenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne djece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista). Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Miješanjem s preslicom i nanom koristi se u liječenju nekih unutrašnjih bolesti. 



Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrijebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod arterioskleroze, kod upale želuca i crijeva, te za regulaciju ciklusa mjesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme. Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa. 
Ako se svake večeri kosa ispire čajem od lista bršljana, ukloniti će se perut, a pijenjem će se očistiti tijelo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja. 
Nije preporučljivo uzeti više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode. Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

Bršljan – prirodni lijek za bronhitis i astmu
Bršljan ima jako dobro djelovanje na dišne putove. Zahvaljujući visokom sadržaju saponina, bršljan je odličan olakšava iskašljavanje i razrjeđuje gustu sluz, odnosno sekret.
Bršljan sadrži otrovne ljekovite tvari koje djeluju protiv virusa – ( oblozi od čaja ili masti uklanjaju bradavice ), bakterija i gljivica – ( oblozi od bršljanovog čaja ili masti s bršljanom uklanjaju gljivice na koži i sluznici.) Bobice bršljana su najotrovnije, jer sadrže najviše saponina.


Recept za čaj od listova bršljana
Sastojci:
3/4 čajne žličica suhih listova bršljana
250 ml vode
Priprema:
Suhe listove bršljana preliti kipućom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom procijediti i po potrebi zasladiti sa medom.



Nuspojave

Pazite da ga ne zamijenite sa njegovim rođakom otrovnim bršljenom

Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive