Za bilo koji od obroka napravite svježe pripremljene palačinke.
Palačinke:
125 g brašna
3 dl mlijeka
2 jaja
malo soli
Fil:
25 g maslaca
250 g gljiva po želji
250 g pilećih prsa, rezanih na sitne komade i predhodno skuhanih
1 glavica crnog luka
Bijeli sos:
25 g maslaca
25 g tvrdog sira
2 kašike brašna
5 dl mlijeka
vrhnje za kuhanje
so i biber
Prvo krenite sa pravljenjem palačinaka. U posudu stavite brašno, so i umućeno jaje. Dodajte mlijeko i mješajte dok se grudvice ne rastvore. Tako pripremljenu smjesu ostavite da ostoji.
Na maslacu ispržite luk i dodajte predhodno isjeckane gljive. Tome dodajte skuhanu piletinu.
U tavu istopite maslac i dodajte brašno, te u to sipajte mlijeko uz neprestano miješanje 5 min. Pola bijelog sosa saspite u piletinu, posolite i pobiberite. Drugu polovinu sosa vratite na vatru, dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i pobiberite.
Smjesu za palačinke pecite na zagrijanom ulju u tavi.
Svaki palačinak nafilujte sa mesom i zarolajte.
Nakon što ste sve palačinke zarolali redajte ih u vatrostalnu posudu i prelijte bijelim sosom. Palačinke pospite sa ribanim sirom i zapecite dok na njima ne dobijete zlatnu boju.
loading...