Sastojci
potrebno za 4 kore
12 kom bjelanaca
12 kašika Šećera ( kristal)
200 g prženih mljevenih lješnjaka
4 kašike Glatkog brašna Podravka
2 kašičice Praška za pecivo Dolcela
za fil
12 kom žumanaca
200 g Šećera ( kristal)
10 kašika Oštrog brašna Podravka
1 l mlijeka
250 g putera
i još
200 g bijele milka čokolade
200 g milka čokolade sa sjeckanim lješnjacima
3 dl slatke pavlake
za dekoraciju
3 dl slatke pavlake
Priprema
1.
Lješnjake malo zapeći u suvoj tavi pa ih ohladiti i samljeti.
Peku se 4 kore.
Za jednu koru je potrebno 3 bjelanceta umutiti u čvrst snijeg, dodati 3 kašike šećera pa mutiti da se šećer istopi.
2.
Izmiješati 50 g mljevenih lješnjaka, 1 kašiku brašna i 1/2 kašičice praška za pecivo, sipati u bjelanjke pa polako izmiješati špatulom.
Smjesu sipati u pleh 28 cm obložen papirom za pečenje i poravnati.
Peći na 180 C 15-ak minuta
3.
Na isti način ispeći još 3 kore
4.
U 3 dl mlijeka razmutiti brašno i žumanca. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati smjesu sa žumancima neprekidno miješajući dok se ne zgusne.
Smjesu podijeliti na 2 dijela, u jedan dodati 200 g izlomljenu bijelu čokoladu a u drugi tamnu, izmiješati i ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
Puter podijeliti na 2 dijela pa dobro umutiti, u jednu polovinu dodati žutu kremu a u drugi tamnu i sve dobro umutiti.
5.
Umutiti 3 dl slatke pavlake. Podijeliti na 3 dijela, ja u istoj činiji samo kašikom podijelim. Na isti način podijeliti na 3 dijela i tamnu i žutu kremu pa filovati:
Kora + tamna krema + žuta krema + šlag
postupak ponoviti još 2 puta i na kraju prekriti četvrtom korom
6.
Ukrasi su od fondana
7.
Tortu ukrasiti po želji i dobro ohladiti, najbolje preko noći.
loading...