loading...

utorak, 3. travnja 2018.


SASTOJCI
300g mekog brašna
200g putera/maslaca
100g Šećera ( kristal) - može i šećer u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
1/2 Praška za pecivo Docela
2 žumanjka
naribana korica limuna
prstohvat soli
po potrebi žlica vrhnja

 

Za nadjev od maka
200g mljevenog čistog maka
40g instant griza
100g Šećera ( kristal)
15oml kipućeg mlijeka ( možda će trebati i manje )
2 žlice pekmeza od marelice


 

Za nadjev od jogurta
2 čvrsta jogurta 3,2%mm
1 kiselo vrhnje 12%mm - plavo
100g Šećera ( kristal)
1 Vanilin šećer Dolcela
2 bjelanjka
40g Pšeničnog oštrog brašna Podravka (cca 3 žlice)

Priprema
1. Umijesiti tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brasnu sa praskom za pecivo dodam secer i vanili secer pa maslac narezan na listice i naribanu koricu limuna. Izmiksam spiralnim nastavcima ili izmrvim prstima i kad se stvore nakupine mrvica dodam žumanjke i miksam dalje. Ukoliko vam se smjesa nije povezala, dodajte zlicicu vrhnja i nastavite miksati. Ja nisam trebala vrhnje dodavati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu izvadite tijesto iz posude i odvojite 1/3, umotajte u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač ( to se kasnije nariba na jogurt sloj ). Ostatak tijesta takodjer pokriti i odložiti na hladjenje u frižider ( cca 15 minuta do pola sata ) Za vrijeme dok se tijesto rashladjuje, pripremiti nadjeve.

2. Za nadjev od maka u posudi pomijesati mak, secer, griz i preliti kipucim mlijekom ( ne svu količinu mlijeka, možda ne bude trebalo, ovisi o maku). Umiješati 2 žlice pekmeza. Nadjev bi trebao biti lagano kremaste konzistencije, ne prerijedak. Staviti sa strane na hladjenje.

3. Za nadjev od jogurta prvo izmiksati bjelanjke u snijeg sa polovicom količine šećera i odložiti sa strane. Zatim u drugoj posudi izmiksati jogurte, vrhnje, drugu polovicu količine šećera i vanili šećer. Uzeti veću špatulu za miješanje smjese, dodavati u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno ( 3 žlice ). Dobro izmješati da se sve sjedini.

4. Izvaditi tijesto iz frižidera i razvaljati na veličinu kalupa ( moj je ovaj put bio 27 cm). Zadignuti rubove tijesta otprilike 1,5cm ili do predvidjene visine sloja maka. U hrpicama istresti nadjev od maka i razmazati po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izliti nadjev od jogurta i poravnati. Lupiti tepsijom o stol da se sam izravna. Na taj sloj naribati onu trećinu tijesta iz zamrzivača. Staviti na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. Temperaturu pečenja i duljinu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Okvirno, 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano počne pucati, još uvijek se mora malo tresti jogurt sloj, stisne se kod hladjenja.


5. Nakon što se djelomično rashladi, možete po želji posipati šećerom u prahu. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se do kraja ohladi. Rezati na šnite u ovom slučaju. Može se peći i u četvrtastom kalupu 24X30cm pa se reže na kocke;)

Posluživanje
Ja pitu uopće nisam stavljala u frižider jer mi je bolja kad je sobne temperature. Naravno, ako se ne pojede u roku od 24 sata, stavite u frižider i pred posluživanje malo izvadite na sobnu temperaturu.

Izvor: coolinarika.com
TORTE
loading...

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive