loading...

nedjelja, 1. travnja 2018.

  • nedjelja, travnja 01, 2018
 Fotografija Recepti za vas.
Sastojci
ZA KORE – 2 x PO:
7 belanaca
150 gr šećera
7 kašika Plazma keksa
7 kašika oraha

FIL:
14 žumanaca
180 gr šećera
4 kašike brašna
1/2 l mleka
250 gr maslaca ili margarina
200 gr mlevene plazme
200 gr seckanih oraha
100 gr čokolade
1 narandža
GLAZURA:
100 gr čokolade
ZA PRELIVANJE KORA:
100 ml soka od narandže

Priprema
1.
7 belanaca umutiti sa 150 gr šećera , 7 kašika mlevenih oraha , 7 kašika plazma keksa . Staviti papir u podmazan pleh (ja sam običan beli papir stavila premazala uljem i posula brašnom kao i obod pleha, koristila sam pleh dimenzije dna 22 x33 cm ), sipati masu i ispeći koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečena. Koru izvaditi da se hladi i pažljivo skidati hartiju sa nje da se ne bi otkinuo sa hartijom i koji komad.
7 kašika oraha – 75 gr
7 kašika mlevena plazme – 90 gr
Tako uraditi i sa drugom korom.



2.
14 žumanaca umutiti 180 gr šećera, 4 kašike brašna i postepeno dodavajući mleko od pola litre. Ostatak mleka staviti da provri, smanjiti vatru i dodati umućena žumanca, ukuvati uz stalno mešanje, dobro sve umutiti da se ne bi pravile grudvice i staviti da se ohladi.
3.
Umutiti 250 gr maslaca ili margarina sa ohlađenim filom pa dodati 200 gr mlevene plazme, 200 gr seckanih oraha, 100 gr seckane čokolade i narandžu koja je samlevena na mašini za meso ili blenderu ( uzeti neku koja ima tanju koru i prethodno je staviti na 2-3 sata u zamrzivač da bi se lakše samlela )
4.
Filovati tortu, kora fil, kora fil i na kraju preliti glazurom od čokolade. Staviti malo u frižider da se stegne pa je posle prelivati glazurom .
Kore pre filovanja izbockati ili izgrebati blago viljuškom pa naliti malo sokom od narandže.
5.
Glazuru sam spremala s jajetom.
Istopiti 100 gr čokolade sa 60 gr margarina i kad se rastopi dodati jedno manje jaje i brzo sve umutiti. Može i mikserom sa jednom viljuškom, najslabijom brzinom, može i žicom ručno ( probala sam i jedno i drugo ali uglavnom pravim mikserom). Jaje daje glazuri na masi i ne puca kad se seče.
Ili preliti sa
Galzura 2 : Rastopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja.
Uživajte!
Pravljena u kalupu 28 cm, sasvim je odgovarajući kalup za ovu meru. Kora kad se ohladi, malo se skupi , dobije prečnik 27cm. Krem je čvrst. Čokolada koja se secka za krem, može biti i mlečna, jer se meša sa već ohlađenim kremom i kockice ostaju kakve su, ne tope se. Ja sam upotrebila čokoladu za kuvanje.
Iz nekih razloga zadnjeg puta mi je krem bio ređi (veća pomoranža ili više mleka , manje brašna ) ali ni to nije problem kada se sve sjedini dodajte još malo ili mlevenog keksa ili oraha do željene gustine . Pravila sam je i u kalupu 26 cm čisto radi probe sa 3 korice. da bi bila viša.
loading...

ADMIN

Ukupno prikaza stranice

POPULAR POST

loading...
Pokreće Blogger.

Blog Archive

Za svaku bolest postoji lijek, osim smrti.

Post Top Ad

Pretraži ovaj blog

Translate

Popular Posts

Blog Archive