Mediteranska ishrana uglavnom se fokusira na unos maslinovog ulja, kao važan izvor korisnih masti i jedina je na svijetu kojoj Svjetska zdravstvena organizacija do sada nije pronašla manu! Jednostavno, ona je najzdravija od svih!
Predstavljamo osnovna načela kojih se mediteranska ishrana pridržava, kao i namirnice koje izbjegava u širokom luku.
Mediteranski region je poznat po svojim zdravim receptima i navikama u ishrani koje ističu sezonske, tradicionalno pripremljene i sasvim prirodne proizvode. Način ishrane vezan za ovaj region posmatran je kroz razne naučne studije još od 70-ih godina prošlog vijeka, a zaključci istraživača su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i povišeni holesterol.
Mediteranska ishrana podrazumjeva žitarice, mahunarke, pasulj, povrće, voće i ribu. Kuhinja sa područja oko Sredozemnog mora podstiče da se jede manje crvenog mesa i proizvoda od njega, jer imaju visok procenat masti, kalorija i holesterola. Kao tradicionalni način ishrane, mediteranski unos hrane u tijelo smanjuje procenat holesterola i održava stabilnim nivo krvnog pritiska, bez lišavanja tijela različitih važnih hranljivih materija koje su mu potrebne.
Izraz mediteranska ishrana se ustalio u govoru nutricionista, a za sve kojima nije jasno šta ona predstavlja, ovo su osnovna načela i pravila tog tipa ishrane. Dakle, mediteranska ishrana podrazumjeva:
– Piti male količine jogurta i jesti posebne vrste sira, jer sadrže kalcijum
– Konzumiranje integralnih žitarica i skroba, kao što su tjestenine, hleb, pirinač, bulgur, mekinje i krompir
– Upotreba ribe, koja se obično ili griluje ili kuha, jede se više puta nedeljno, a najviše se preporučuje tuna, losos ili skuša, dok se sasvim izbegava pržena riba
– Jesti kuvana jaja nekoliko puta nedeljno
– Jesti crveno meso, ali ne više od jednom nedeljno
– Jesti dva vegetarijanska jela bar jednom nedeljno
– Konzumiranje različitih vrsta mahunarki, povrća, lekovitog bilja, žitarica, svežeg voća, kako bi se smanjio LDL holesterol u organizmu, što dovodi do gubitka težine
– Obavezni su orasi, jer sadrže visok procenat masti, a osim njih poželjni su i lješnjaci i bademi, uz oprez da se ne konzumiraju pretjerano
– Jesti bareno povrće
– Uvijek koristiti maslinovo ulje umjesto maslaca i drugih ulja
– Jesti svježe voće umjesto slatkiša
– Piti kafu i čaj, ali bez šećera i umjereno
Namirnice koje se nikada na nalaze na meniju mediteranske kuhinje:
– Prerađena hrana
– Pržena hrana (pomfrit, pileća krilca, sve prženo u dubokom ulju)
– Brza hrana (peciva, roštilj, hamburgeri, pica)
– Pića sa visokim procentom šećera, kao što su razna gazirana bezalkoholna pića i njihove dijetetske varijante, kao i industrijski proizvedeni sokovi
– Kobasice, hamburgeri i slanina (mesne prerađevine)
– Torte i kolači
– Visoko kalorične prerađevine od mesa
Izvor: stil.kurir.rs
loading...